Átlátszó autó könnyítheti az előzést

2013.10.24. 06:08

Az előzést szeretnék könnyebbé és biztonságosabbá tenni a portói egyetem kutatói. A portugál szakemberek egy See-Through System elnevezésű rendszeren dolgoznak, melynek lényege, hogy olyan hatást próbálnak elérni, mintha átlátnánk az előttünk haladó autón.

Az elöl haladó autó orr-részén elhelyezett kamerák képe vezeték nélküli kapcsolaton keresztül jut a követő járműhöz. A kamerakép a sofőr előtt elhelyezett, átlátszó kijelzőn jelenik meg, ezzel olyan érzetet keltve, mintha átlátna a megelőzni kívánt autón. A későbbiekben a kijelzőt akár a szélvédőbe is integrálhatják, de a megjelenítés head-up displayen, tehát egy szélvédőre vetített kijelzőn is megvalósulhatna – utóbbi megoldásnál a képfrissítés késedelme jelenthet gondot.

A kép késedelme ugyan mindössze 200 milliszekundum, de a 90 km/h-s sebességgel haladó autók esetében ez akár azt is jelentheti, hogy a szembejövő forgalom akár már tíz méterrel is közelebb van, mint ahogyan észleljük. A Bécsi Műszaki Egyetem professzora, Hannes Kaufmann szerint maga az ötlet jó, mégis biztonsági aggályai vannak: ha a vezeték nélküli kapcsolat akadozik, a kép pedig késik, az balesetveszélyes szituációkat teremthet.

További nehézséget az jelenthet, hogy a működéséhez természetesen az előzésben résztvevő mindkét autónak rendelkeznie kell a rendszerrel. Ha meg is valósul a sorozatgyártás, idő kell tehát az elterjedéshez. Igaz, egy megfelelően kiforrott technológia jelentősen megkönnyíthetné a nagyobb járművek, elsősorban kamionok előzését.