Kényelmesebb Jeep Wrangler jön

2013.10.29. 18:48

A Jeep a Wrangler típussal még mindig a II. Világháború legendás terepjárójának receptjét követi, de úgy néz ki, erre egyre kisebb az igény. A vásárlóktöbbsége nem kőkemény terepjárót vásárolna, hanem stílusos, de kényelmes közúti modellt némi terepjárós beütéssel, és úgy tűnik, a gyártó kénytelen lesz alkalmazkodni.

A terepjáró-márka ügyvezetője, Mike Manley szerint már most sincs egyszerű dolguk a Wrangler eladásával, és a helyzet csak rosszabb lesz. Ugyanakkor a típus a márka arculatának alapköve, így szóba sem jöhet, hogy eltüntessék a kínálatból. A megoldás a Wrangler átalakítása: könnyebb, kényelmesebb, közúti használatra inkább, terepezésre kevésbé alkalmas járművé. A kulcs pedig a futómű átalakítása.

A Wrangler jelenleg elöl és hátul egyaránt merev hidas felfüggesztéssel készül, ami terepen nagy előny, hisz fix átlépőmagasságot eredményez, viszont közúton rontja az autó stabilitását és kényelmét. Ugyanakkor a jellegzetes Jeep-fazont megtartva egy független felfüggesztéses modell jóval sikeresebb lehetne, hisz a legtöbben ma is a stílusáért vásárolják. Azaz a koncepció átalakításával újra megpróbálhatnak a Wranglerből igazi slágerterméket faragni.

A következő generáció bemutatása 2015-2016 körül esedékes, így mostanság kell elkezdeni a fejlesztést. Manley szavaiból sokan arra következtetnek, hogy már el is készültek az alaptervek, az új, barátságosabb de puhább Wrangler már csak a vezetőség jóváhagyására vár.