2013.10.31. 16:06

A Tokyo Motor Show-ról nem hiányozhatnak az őrültségek. A Daihatsu nem csak miniatűr sportkocsit mutat a közönségnek, de egy igazi törpekamiont is, amellyel minden irányban kiaknázzák a Kei kategória korlátait.

A japán hatóságok ugyanis legfeljebb 3,4 méter hosszú, 1,5 méter széles és 2 méter magas autókra adnak parkolási- és adókedvezményeket. A magassági határt azonban kevés modell aknázza ki – legfeljebb néhány mikro-áruszállítón fordul elő kétméteres felépítmény. A Daihatsunál azonban úgy döntöttek, építenek egy olyan autót, amely kiaknázza a lehetséges méreteket: az FC Deck 3,395 méter hosszú, 1,475 méter széles, és ami igazán szokatlan, és 1,985 méter magas. Ezt úgy érték el, hogy lényegében egy kamionfülkét építettek a szokványos kisautó-alapokra. A szélsőségesen szögletes alapforma halványan emlékeztet a Renault AE Magnumra, csakhogy ennek a gépnek nincs látható haszna, inkább csak egy érdekes kísérlet, amely ilyen formában aligha kerül gyártásba.

A fülke alatt a Daihatsu üzemanyagcellás hajtását találjuk, ugyanazt, amelyet a két éve bemutatott FC Sho Case tanulmányban is megmutattak korábban. A szokatlan, hidrogéngáz helyett szobahőmérsékleten is folyékony hidrazin-hidráttal működő rendszer kifejezetten ígéretes, hisz az üzemanyagcella működéséhez ez esetben nem kell platina, és az üzemanyag biztonságos tárolása sem bonyolultabb, mint a benziné. Ám a hat éve fejlesztett rendszer még mindig nem jutott túl a kísérleti fázison, és úgy néz ki, meglepő módon más gyártók sem nagyon érdeklődnek iránta.

A törpekamion mellett egy jóval célszerűbb kiskocsit is kiállít a Daihatsu: a Deca-Deca szintén szögletes és magas, de sokkal célszerűbb megoldásokkal igyekszik felkelteni a közönség figyelmét, amilyen például a hátsó tolóajtó.