Rendőrautó lehet a Tesla S-ből

2013.11.10. 11:58

A kaliforniai Atherton rendőrfőnöke nemrég kijelentette: Tesla S-ekre cserélné a kisváros hatósági flottáját. Szándéka meglepte a közvéleményt, holott a hír csak első hallásra különös.

Nem újdonság, hogy Kaliforniában nagy sikere van az S-nek. A szilícium-völgyi geekekről köztudott, hogy egy ideje már ezt veszik az iPhone mellé, de az egész államban trendinek számít, ezért ára ellenére jól fogy. Atherton rendőrfőnökét valószínű azután kapta el a divathullám, hogy városában ez lett a legnépszerűbb új autó, de az ötlet mellett racionális érvek is szólnak.

Mint az USA egyik leggazdagabb településének, Athertonnak nem okozna gondot százezer dollár körüli (a szükséges átalakítások után legkevesebb ennyibe volna egy rendőri Tesla S) összeget áldozni az autó darabjáért. A városban a lakóingatlanok átlagára 6,65 millió dollár (1,5 milliárd forint), a tehetős lakosok pedig csak nem bánnák, ha csendes kertvárosai utcáikban egy szinte néma hajtáslánccal közlekedő járőrautó vigyázná a rendet a hangos V8-asok és V6-osok helyett. Az államban pedig, ahol a környezettudatosság rendkívül erős kampányeszköznek számít, jó példaként tekintenének rájuk, és ehhez még csak nem is kellett a külföldi kínálatból válogatniuk.

Noha a Teslának jót tehet a rendőri elismerés, ezekben a hetekben talán jobb szeretnék, ha kicsit eltűnne róluk a média és a közvélemény figyelme. A két októberi tűzeset után, a napokban újabb S égett le közúton, és az immár sorozatosnak mondható drámára a vállalatnak muszáj magyarázatot adnia, hogy megtarthassa azt a lendületet, amit az S piaci bevezetése hozott számukra tavaly.