Kombival sportol a Honda

2013.12.02. 17:33

Nem gyakori, hogy kombi utcai autóból építenek gyári versenyautót. Eddig egy ilyen eset fordult elő brit túrakocsi-bajnokságban, amikor a TWR 1994-ben a Volvo 850 Estate-ből épített versenyautót. A Honda azonban ugyanerre készül: a BTCC 2014-es futamain a Civic kombi változatát indítják.

Ezúttal persze nem olyan radikális a látvány, mint a Volvo esetében, amely lényegében egy elöl megfaragott téglatestre emlékeztetett. A Civic kombi csomagtartója nem is túl hosszú, sok ötajtósnak komolyabb a hátsó túlnyúlása – alighanem ezzel magyarázható, hogy a Honda szerint semmivel sem lesz kevésbé versenyképes az ötajtósnál. „Nem jelent kompromisszumot, hogy a Tourert indítjuk. Ugyanaz marad a tengelytáv, az autó súlya, és a futómű is, csak az autó hossza nő meg valamelyest. Két eredményes szezont után a ferdehátúval itt a BTCC-ben, érdekes kihívás lesz biztosítani, hogy Matt és Flash a Tourerrel is ugyanilyen eredményesek legyenek.” – mondta a Honda Yuasa csapat vezetője, Peter Crolla. Meglehetősen szerényen fogalmazott, a csapat ugyanis két bajnoki címet gyűjtött az elmúlt két évben.

A Honda részéről érthető, hogy a Tourert igyekeznek előtérbe tolni, hisz Európában ettől a modelltől várják a Civic eladások jelentős növekedését. A versenygépnek persze nincs sok köze az utcai modellhez, hisz a futamokon szereplő Hondákba kétliteres turbómotor kerül – a gyáriak csak annyit árulnak el, hogy bőven 300 lóerő feletti teljesítménnyel – és a többi fődarabot is a verseny-igénybevételhez méretezték.