Honnan lopják a legtöbb autót?

2013.12.15. 06:37

Utcákra és kerületekre bontva is elkészítette Budapest autólopási statisztikáját a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület. Weboldalukon 2010 óta lehet bejelenteni az ellopott járműveket, azóta összesen több mint kétezer bejelentés érkezett - többségük Budapestről. Ezek alapján készült el a mostani kimutatás.

A legtöbb lopás ezek szerint a XI. kerületben történt, de kétszáz feletti esetet regisztráltak a III. és a XIV. kerületben is. A lista másik végén a VI., VII. és az V. kerület található, mindhárom esetében tíz alatti az elmúlt 32 hónapban bejelentett autólopások száma.

Ha utcákra bontva vizsgáljuk a statisztikát, azt állapíthatjuk meg, hogy az Üllői út IX. kerületi szakaszáról tűnt el a legtöbb autó, de tíz feletti számot rögzítettek a Róna (XIV. ker.), Szőlő és Lajos (mindkettő III. ker.) utcáknál is.

A szervezet minden évre külön statisztikát készít, most először viszont összesítették is az eddigi adatokat. A mostani listát a 2012-es évről szólóval összevetve az is kiderül, hogy a XI., a III. és a XIV. kerület folyamatosan a legfertőzöttebb területek közt van, itt tevékenykednek leginkább az autótolvajok.

Az autóvadászok önkéntes tevékenységéhez mára rendvédelmi szervek munkatársai is csatlakoztak, a rendőrséggel, közterület-felügyelettel, parkolási társaságokkal együttműködve nemcsak ellopott, hanem körözött autókat is felderítenek. Az ezredforduló óta 2500 lopott és mintegy 4000 körözött, vagy forgalomból kivont, engedély nélkül közlekedő autót szűrtek ki. Nyolc éve a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának rendszerével is online kapcsolatban állnak.

Az egyesület célja továbbá az is, hogy a lakosságot az autólopásokról, illetve azok megelőzésének lehetőségeiről is tájékoztassa.