2013.12.15. 08:01

A Seat még 2011-ben, az IBX tanulmánnyal harangozta be készülő hobbiterepjáróját. Akkor még azt tervezték, hogy 2015-re el is készülnek a Volkswagen-csoport MQB moduláris padlólemezére épülő modellel, most viszont úgy tűnik, egy évvel később kerülhet a kereskedésekbe a spanyolok kompakt szabadidőautója.

Egyelőre annyit lehet sejteni róla, hogy a Nissan Qashqai és a Kia Sportage méretosztályában játszik majd, négyhengeres motorjait pedig a Seat jelenlegi palettájáról kapja. A projekt egyelőre Tribu munkanéven fut, de úgy tudni, a sorozatgyártású modellt másképp hívják majd. Bár a Seat évek óta fontolgatja egy emelt hasmagasságú hobbiterepjáró piacra dobását, hivatalosat még a Tribu sem kapott zöld utat - igaz, nagyon valószínűnek tűnik, hogy 2016-ra tényleg megkapjuk a végleges verziót, melynek formaterve a hírek szerint a 2011-es IBL koncepcióhoz közelíthet.

A spanyol márka már jövőre is bemutatna egy SUV-utánérzést: a Leon ST X-perience nyáron érkezhet, de talán az őszi Párizsi Autószalonig is elhúzzák a hivatalos bemutatást. Külsejét a nagyobb hasmagasság és a műanyag lökhárító-, illetve küszöbvédők különböztetik meg az alap Leontól, a belteret szintén átfaragják kissé. A csúcskivitel az összkerékhajtás mellé 184 lovas, kétliteres TDI motort kaphat.

Úgy tudni, a Tribu esetleges sikere akár további terep-Seatok előtt is utat nyithat. Míg az első ilyen modell csak ötszemélyes kivitelben készül, nem lehet kizárni, hogy a jövőben egy teljes SUV-család születhet a spanyoloknál.