Újra francia Mercedes lenne a Peugeot?

2013.12.25. 06:41

A hatvanas-hetvenes években gyakran emlegették a Peugeot-t mint a francia Mercedest, mivel az akkoriban etalonnak számító német márkához hasonlóan igényes autókat gyártottak. A német Auto Bild értesülése szerint megint lesz párhuzam a két gyártó között, csak kicsit más felfogásban: a Peugeot állítólag megirigyelte a CLA sikerét.

Egy évtized már bőven eltelt, amióta a németek, élükön a Mercedesszel, elkezdték betömködni az addig jól bevált kategóriák közötti réseket. Sikeresnek tűnik a stratégia: bár egyre nehezebb egy-egy fura modellt besorolni egy fiókba, a vásárlók látszólag örömmel habzsolják az újabb és újabb kreációkat. Lassan kezd ugyan zavarba ejtő lenni a kínálat - márkánként több mint ötven modellről beszélhetünk -, de a fejlődés töretlen, ha valaki kitalálja a négyajtós kupét, mindenki követni fogja.

Kissé lassan reagálnak a trendre a franciák, de úgy tűnik, a Peugeot most rászánta magát a lépésre. Egy Mercedes CLA szerű négyajtós kupénak nevezett lendületes szedán bevezetéséről döntött állítólag nemrég a vezetőség. A 308-as alapjaira épülő, de 35 centivel hosszabb autónak már nevet is adtak, legalábbis 408 GT-ként hivatkozik rá a nemzetközi sajtó. A motorokat állítólag egy az egyben megörökli a 308-astól, a 120 lóerős legkisebb dízeltől a 270 lóerős csúcs-benzinesig.

A németek már azt is tudni vélik, hogy az autót a 2016-ra tervezett bemutató után Kínában is gyártani fogják a Dongfengnél, de mi inkább megvárnánk, mit hoznak a következő évek, milyen tanulmányautókkal készül a Peugeot a következő autószalonokra, és hogyan alakul a francia-kínai együttműködés.