Síbalesete után kómába került Michael Schumacher

2013.12.30. 00:36

Síbalesete után kómában fekszik Michael Schumacher. A Formula-1 hétszeres világbajnoka vasárnap délelőtt sérült meg az Alpokban, a meribeli sípályán. A helyszínről koponyasérüléssel szállították el, állapota jelenleg életveszélyes.

Vasárnap folyamán ellentétes hírek érkeztek a Schumacher állapotáról, balesete körülményeiről. Annyi biztos, hogy a 44 éves német a kijelölt útvonalon kívül esett el, ahol feje sziklának csapódott. Nem ütközött másik sízővel, sisak volt rajta. Közvetlenül a baleset után még magánál volt, bár a sípálya igazgatója szerint zavarodottnak tűnt. A mentőhelikopter 11:53-kor, körülbelül 30-40 perccel a baleset után vitte el a Moutiers-i kórházba, majd onnan Grenoble-be. Ide már eszméletlenül érkezett, fejsérülése miatt azonnal idegsebészeti beavatkozást végeztek rajta.

A délutáni órákban csak találgatásokat lehetett hallani Schumacher állapotáról. Volt szó súlyos koponyasérülésről, agyi traumáról, de a hírek legtöbbje nem szólt közvetlen életveszélyről. A találgatásoknak Schumacher menedzsmentje vetett véget: este kiadtak egy hivatalos tájékoztatást, melyben megerősítették, hogy a német sportoló állapota kritikus, az esti órákban sokat romlott, kómában van.

Friss: Az éjjeli órákban másodszor is megműtötték. Továbbra is kérdéses, hogy magához tér-e a kómából. Egyelőre nem kizárt, hogy olyan mérvű idegrendszeri károsodások érték, amikből nem lesz képes felépülni.

A helyszínen van családja és több barátja, köztük Olivier Panis autóversenyző, Jean Todt és Ross Brawn.

Friss2: A kórházban hétfő 11 órakor tartott sajtótájékoztatón Schumacher orvosai cáfolták a második operációt. A szakemberek megerősítették, hogy a németet mesterséges kómában tartják. Újabb bevatkozást nem terveznek, jelenleg várják, mit hoznak a következő órák.

Friss3: A grenoble-i kórház kedd éjjel mindössze annyit közölt, hogy Schumacher állapota nem javult. Ha addig nem történik bármi váratlan, újabb sajtótájákoztató délutánra várható.

Friss4: A kedd tizenegy órakor tartott sajtótájékoztatón orvosai Schumacher állapotának enyhe javulásáról beszéltek. Mint kiderült, éjszaka másodszor is megműtötték, a kétórás beavatkozás alatt sikeresen eltávolítottak koponyájából egy vérrögöt. Az életveszély még nem múlt el, de a sportoló fejében csökkent nyomás, ami mindenképp pozitív változás.

Friss5: A szerdai információk szerint Schumacher állapota továbbra is életveszélyes, de stabil. Menedzsere, Sabine Kehm úgy fogalmazott, nem történt változás, ez azonban ebben a helyzetben jó hírnek tekinthető.