Szerencse kell a rendszámhoz Tiencsinben

2013.12.31. 13:59 Módosítva: 2013.12.31. 14:01

Követve Peking és Sanghaj példáját, immár a 14 millió lakosú Tiencsinben is csak sorsolás és licit útján lehet új rendszámhoz jutni. A korlátozás célja, hogy visszafogja a szédítő ütemű motorizációt, ezzel együtt javítsa a levegőminőségét.

Peking és Sanghaj után Tiencsin a harmadik kínai nagyváros, ahol a forgalomba bocsátható autók számának korlátozásával igyekeznek csökkenteni a forgalmi dugókat és a légszennyezettséget. Január 1-jétől az észak-kínai metropoliszban legfeljebb évi 100 ezer új rendszámot engedélyeznek, és ezekhez is csak sorsolás, illetve licit útján lehet hozzájutni. A forgalmi rendszámok 60 százalékát sorsoláson osztják szét, 40 százalékára licitálni lehet 10 ezer jüanos (356 ezer forint) induló áron. A rendszámárverésből származó teljes bevételt a közösségi közlekedés fejlesztésére fordítják - ígéri a városvezetés.

A rendszámok 88 százalékát osztják szét magánszemélyek, és csak 12 százalékát szervezetek, így cégek között. Közhivatalok egyáltalán nem igényelhetnek új rendszámot jövőre Tiencsinben. Az új rendszerrel valamelyest mérséklődhet az autós közlekedés növekedésének üteme az óriási városban, amelynek központjában 2000 óta 18 százalékkal csökkent a járművek átlagsebessége.