A Mercedes behozza a BMW-t

2014.01.08. 06:22

Évtizedeken keresztül kihívó nélkül vezette a Mercedes a luxusautó-eladásokat, de az elmúlt másfél évtizedben úgy nézett ki, ez az állapot már nem jöhet vissza. Most azonban felcsillant a remény azzal, hogy az Egyesült Államokban 1999 óta először ismét megelőzték a korábbi piacvezető BMW-t.

A növekedés két új modell, a CLA és az új S osztály bemutatásának köszönhető a gyáriak szerint, de az E osztály felújítása is hozzájárult a növekedéshez. Úgy tűnik, a paletta megújítása a várt eredménnyel jár: 14%-os növekedéssel új rekordot állított fel a Mercedes a saját kategóriájában: 2013-ban összesen 312 ezer autót tudott eladni az Egyesült Államokban. Igaz, a BMW sem maradt le sokkal, hisz a bajor márka 309 ezer autót értékesített ugyanebben az időszakban, azaz talán korrektebb a helyzetet holtversenyként leírni, hisz a különbség alig egy százalék.

Az érdekes inkább a tendencia: míg korábban évről évre a Mercedes leszakadásáról szóltak a hírek, addig mostanság inkább felzárkózásról lehet beszélni. Persze akad még tennivaló bőven, hisz Kínában például elég gyengén áll a márka szénája a konkurens Audihoz és BMW-hez képest, de úgy néz ki, a fronthajtású modellpaletta világszerte pozitív fogadtatásra talált, azaz a Chrysler felvásárlásával vagy a Smart piaci bevezetésével szemben ez a befektetés jó eséllyel megtérül majd.