Szlovákoknál a BYD, cseheknél a Tesla?

2014.01.16. 14:05

Kínából érkezhet új autóipari beruházás Szlovákiába. Szlovák lapok a BYD befektetési szándékát valószínűsítik, miközben Csehországból a Tesla érkezéséről hallani.

A Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) megerősítésére hivatkozva szlovák lapok csütörtökön azt írták, hogy egy ázsiai, nagy valószínűséggel kínai autógyár új beruházást tervez Szlovákiában. A szövetség elnöke konkrétumokat nem közölt, de annyit elárult, hogy több cég is érdeklődött. Tavaly például a BMW, és azóta folynak a tárgyalások több befektetői csoporttal, közöttük a kínaiakkal is.

A Hospodárské Noviny ennél is tovább ment. A lap szerint a kínai-szlovák beruházást Kína hatodik legnagyobb autómárkája, a BYD hozná az országba. Értesülésük szerint egy fejlesztőközpontot nyitnának itt, ahol elsősorban elektromos hajtások kidolgozásával foglalkoznának. Emellett az sem kizárt, hogy a közeljövőben teherautókat- és buszokat gyártanak Szlovákiában – bár az európai összeszerelő üzem lehetséges helyszínei közt korábban Magyarországot is megemlítették.

A BYD állítólag azután kezdett érdeklődni Szlovákia után, hogy a Tesla is ott keresett fejlesztésre alkalmas munkaerőt. Ők azóta már Csehországgal folytatnak tárgyalásokat, így nem kizárt, hogy onnan kap majd lendületet a kaliforniai márka egyelőre minimális európai jelenléte.   

A szlovák autóipar egyébként rendkívül jól teljesített 2013-ban. A gyártási kapacitás óriási, csak a Kia zsolnai gyárában 313 ezer autót gyártottak, a Volkswagennel és a Peugeot-legyártott darabszámával együtt pedig 980 ezer személygépjármű készült az országban tavaly. Ezzel Szlovákia világelsőnek számít az ezer főre jutó, helyben gyártott gépkocsik száma alapján.