Beárazták a kínai Teslát

2014.01.26. 13:29

A kezdeti nehézségek után úgy fest, beindul a Tesla kínai terjeszkedése. A kaliforniai gyár Te Si La név alatt, az európai árainál is drágábban kezdi meg az S forgalmazását a világ leggyorsabban fejlődő autópiacán.

Bár volt pár zökkenő, mire Elon Musk autógyára eljutott ideáig, végre megvan a Tesla S kínai ára: 747 ezer jüan (27 millió forint). Ennyiért a nagyobb, 85 kWh-s akkucsomaggal szerelt S-t árulják az országban, aminek ára Amerikában 75 ezer dollárról indul (17,5 millió forint), Európában pedig 24-25 millió forintnyi euróról. A különbség a helyi adókból jön össze, de nagy valószínűséggel még az amerikai árnál tízmillióval drágábban is népszerű lesz majd.

Kína a Tesla egyik legfontosabb piacává léphet elő rövid időn belül, de akadályok azért még vannak. A terjeszkedéshez ugyanis nem ártana a jelenleginél sokkal jobban kiépült töltőhálózat Kínába, mert az elektromos autókkal most még sok metropoliszban sem könnyű töltőállomást találni. Egyelőre azt is nehéz megjósolni, hogy miként hat majd a vásárlókedvre az, hogy védjegy-viták miatt a márka nem eddig ismert nevén, hanem Te Si Laként fut majd az országban.

Csak most lehet igazán bosszús a Tesla első kínai ügyfele, aki annyira akart egy S-t magának, hogy tavaly év végén 2,5 millió jüanért (92 millió forint) honosított egyet magának Kínában. A most épülő kereskedői hálózat révén ezt harmadáron megtehetné.