Késik a Renault sportkocsija

2014.02.13. 14:36

Durván két éve folyik az Alpine fejlesztése a Caterham segítségével, de állítólag megtorpant a munka, miután a Renault megmutatta az egyik prototípust néhány potenciális vevőnek.

Az autógyárak gyakran szondázzák a közönséget zártkörű rendezvényeken, ahol évek múlva bemutatkozó autók prototípusairól mondhatnak véleményt a résztvevők, persze miután aláírták a megfelelő titoktartási nyilatkozatot. A cél az, hogy a nyilvánosság elé csak olyan autó kerülhessen, amelyről sejthető, hogy tetszik majd a megcélzott vevőkör nagyobb részének. A Renault az első Alpine modellel is így járt el, és a prototípus állítólag nem aratott sikert. A franciák természetesen úgy határoztak, hogy megállítják a fejlesztést, és áttervezik a sportkocsi formáját. Így viszont a Caterhamnél sem folytatódhatott a munka, hisz az új formatervvel változhatnak olyan alkatrészek is, amelyeket a britek saját változatában is használnának, és mivel a fejlesztéshez a pénzt nagyrészt a Renault adja, a britek kénytelenek alkalmazkodni.

Az áttervezéssel állítólag legalább egy évet csúszik az Alpine, és az azonos alapokra épülő Caterham bemutatása, azaz legkorábban 2016 vége felé tarthatják meg a szériaváltozat premierjét. Magáról az autópárosról egyelőre keveset tudunk, bár annyi azért kiszivárgott, hogy a formaterven túl a két jármű teljesítménye is eltérő lesz. A hírek szerint az Alpine változat motorja 250 lóerős lesz gyári állapotában, míg a Caterhamé legalább 300. A tervezők célja, hogy az autó tömegét 1100 kilogramm alatt tartsák, egy valószínűleg már az Alpine is sokkal fürgébb lesz, mint azt a teljesítmény alapján gondolnánk.

„A kezdetektől tudtuk, hogy nem lesz könnyű. Mi egy kicsi, de gyorsan reagáló vállalkozás vagyunk, a Renault pedig egy megavállalat – egy ilyen párosítás mindig szül feszültségeket, nélunk is, és valószínűleg náluk is” – mondta a Caterham vezérigazgatója, Graham Macdonald, de hozzátette, biztos benne, hogy meg tudják oldani a problémákat. A Renault részéről nem nyilatkoztak – csak annyit mondtak, hogy szokványos eljárás a vásárlók véleményének felmérése, és rendszeresen előfordul, hogy ennek nyomán továbbfejlesztik az eredeti koncepciót.