Balhé az égő Porschék körül

2014.02.21. 17:56

Durván egy hete hallani arról, hogy a Porsche 911 GT3-asok aktuális generációjának több példánya is spontán porrá égett. A gyáriak most azt mondják, jobb, ha a tulajdonosok nem használják az autóikat, sőt, a cég ingyen elszállítja az önveszélyes sportkocsikat a legközelebbi Porsche központba.

Egyelőre úgy néz ki, maguk a gyáriak sem sejtik, mi okozhatja a tűzeseteket, de már elkezdték vizsgálni a problémát. A Porsche szerencséjére GT3-ast egyelőre kevesen várásoltak, így csupán 785 autót kell visszahívni, ha kiderül a tűzesetek oka. Egyelőre úgy tűnik, senki nem sérült meg a hiba miatt, és balesetet sem okozott a GT3-asok kigyulladása, bár attól nyilván többeket a szívbaj kerülgetett, hogy a 137 ezer eurós autójuk a szemük láttára égett le.

A Porschénél egyelőre csak annyit derítettek ki, hogy a tűzesetek közvetlenül a 3,8 literes, 475 lóerős hathengeres bokszermotor meghibásodására vezethetők vissza. Arra viszont még nem jöttek rá, hogy a motorhibát milyen hatások okozzák. A beszámolók szerint az autók kigyulladása nem köthető különleges körülményekhez, már amennyiben a gyors haladás egy sportkocsinál nem számít annak.

Nem ez az első eset, hogy egy sportkocsi hasonló hibát produkál: korábban a Ferrarinak is volt hasonló problémája. A sportkocsik motorja eleve sokkal nagyobb mennyiségű hulladékhőt termel, mint a kisebb teljesítményű autóké, így hajlamosabbak is tüzet fogni, ha egy-egy gyúlékony alkatrész túl közel kerül valamelyik forró alkatrészükhöz.