A Tesla nem viccel, jön a Gigagyár

2014.03.02. 14:51

Akár évi 500 ezer akkumulátorcsomag előállítására is kapacitálható lesz a Tesla tervezett új gyára. Az 5-6 milliárd dollár (1150-1400 milliárd forint) értékű beruházással a kaliforniai vállalat jelentősen csökkentheti költségeit hosszú távon, ezzel segítve egy olcsó belépőmodell bevezetését.

A Tesla 2017-re szeretne kilépni a prémiummárka szerepéből, és egy új, az S-nél lényegesen olcsóbb, de ahhoz hasonlóan elektromos hajtású belépőmodellt a piacra dobni. Az olcsósághoz azonban kulcsfontosságú, hogy faragni tudjon az akkumulátor előállítási költségein. A cég ezt egy határozott lépéssel oldaná meg: terveik szerint felépítik a világ legnagyobb akkumulátorcsomag-előállító üzemét, ahol a lehető leghatékonyabban végeznék az akksik termelését. A nemes egyszerűséggel csak Gigagyárnak nevezett létesítménnyel terveik szerint harminc százalékkal csökkenthetik majd az előállítási költségeket.

                          A Model S padlóba rejtett akkumulátorcsomagja
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Model S padlóba rejtett akkumulátorcsomagja

A gyár 6500 alkalmazott foglalkoztatna, és így - a Tesla szerint – 2020-ra képes volna arra, hogy annyi lithium-ion akkumulátorcsomagot állítson elő, amennyi 2013-ban az egész világon összesen készült. Ehhez valamely déli fekvésű amerikai államot választják majd, ahol sokat süt a nap, a komplexum ugyanis nap- és szélenergiából fedezné energiaszükségletét.

A Gigagyár a Tesla stratégiai partnereivel közösen készül. Az építése már az idén elstartolhat, három év múlva pedig már termelhet is az üzem. Itt csak az akkumulátorokat gyártanák, az összeszerelés továbbra is San Franciscóban zajlik majd.