Kötelező lesz a tolatókamera

2014.04.02. 13:01

A tolatókamera már ma is meglehetősen elterjedt extra a modern autókban, de Észak-Amerikában, 2018-tól minden autóba kötelezően bekerül majd a rendszer. Nem is csoda: arrafelé az emberek közel fele jár olyan autóval, amelynek hátul hatalmas a holttere.

A felmérések szerint évente mintegy 200-an halnak meg, és 14 ezren sebesülnek meg attól, hogy valaki egyszerűen rájuk tolat az autójával. E balesetek számát igyekszik csökkenteni az Egyesült Államokban az az új szabály, amely 2018-tól előírja a tolatókamerát minden újonnan eladott autóban. Az intézkedés nem egy hírtelen jött ötlet eredménye, az előterjesztést már 2007-ben elfogadta a kongresszus, és az akkori elnök, George W. Bush is aláírta, már csak a közlekedésbiztonsággal foglalkozó kormányügynökségnek, az NHTSA-nak kellett tartalommal megtölteni a törvényt.

A feladat annyi volt, hogy pontosan írják elő, az autógyártóknak milyen feltételeknek kell megfelelniük a kamera beépítésénél. A bürokrácia persze az Egyesült Államokban sem különbözik nagyban attól, amit itthonról ismerünk: az ügynökség hét év alatt ötször kért halasztást, mire sikerült megfogalmazniuk a végleges szabvány szövegét. Az előírás szerint minden 4,5 tonnánál (10000 fontnál) könnyebb autót fel kell szerelni olyan eszközzel, amely képernyőn mutatja az autó mögötti 3x6 méteres területet.

Európában kevésbé jelent problémát az autók mögötti terület belátása, hisz mifelénk a járművek többsége még hagyományos személyautó, amelynek viszonylag kicsi a hátsó holttere. Így inkább csak rossz helyre tévedt kisgyerekeket, esetleg kisebb állatokat fenyeget a rátolatásos balesetek lehetősége. Észak-Amerikában viszont az autóállománynak nagyjából a fele magas, terepjáró-fazonú modellekből áll, amelyek mögött akár egy felnőtt is megállhat, anélkül, hogy a sofőr a tükrökből meglátná.

Érdekes adalék, hogy az autógyártók ennél jóval tovább is mennének: állítólag azt próbálják elérni, hogy a jövőben az oldalsó tükröket is ki lehessen váltani a tolatókamerákhoz hasonló rendszerekkel. Ma ugyanis már nem egyértelmű, hogy a kamera lenne a drágább megoldás, viszont a szabályok egyelőre nem teszik lehetővé, hogy a tükröket bármi mással kiváltsák.