A Mustang megöli a leggyorsabb Focust?

2014.04.07. 14:18

Hiába volt a két előd kifejezetten sikeres, úgy néz ki, a legerősebb Ford Focus továbbra is az ST lesz, fronthajtással és 250 lóerős turbómotorral. Nem mintha ez kevés lenne, de a Ford európai vezetése korábban már beígérte az RS-t, 300 lóerőnél nagyobb teljesítménnyel és összkerék-hajtással. Most mintha visszakoznának.

A háttérben meghúzódó ok az lehet, hogy időközben bemutatták az új Mustangot, amelyből Európában is el szeretnének adni néhány ezer példányt évente. Márpedig a nekünk szánt változatba ugyanez a 2,3 literes, 309 lóerős négyhengeres turbómotor kerül, mint amit a Focus RS-ben is használtak volna, így a két autó képességei is elég közel esnének egymáshoz. Sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy a Focus RS alázná a legkisebb Mustangot, hisz az izomautó a négyhengeressel is legalább másfél tonnát nyom üresen, miközben a Focus kijönne vagy 150 kilogrammal kevesebből. Azaz a Ford vezetése láthatja úgy is, hogy azért költenének az RS fejlesztésére, hogy az aztán elszívja a Focus ST és az alap-Mustang vásáróit is.

Ugyanakkor nem csak lehangoló hírek érkeznek a Ford európai részlegétől: úgy tűnik, az év végére csak ideér az új Mondeo, amelyet Észak-Amerikában, Fusion néven egy ideje már forgalmaznak. Mifelénk várhatóan késő ősztől lesz kapható az új generáció, amelyet már Spanyolországban szerelnek össze. Az agyonreklámozott, szuperigényes Vignale kivitel 2015-ben érkezik, bár a Ford vezetők korábbi ígéreteivel ellentétben meg sem próbálnak a prémium-kategóriával versenyezni. „Nem várjuk, hogy a Vignale révén a BMW-től vegyünk el vásárlókat, de azt igen, hogy többen megfontolják a Ford vásárlást, mint eddig.” – mondta Steve Odell, a Ford európai ügyvezetője.