Fekete Bözske, a legújabb Bugatti legenda

2014.04.11. 16:04

Elegáns, fekete-arany színkombináció jellemzi a Veyron új különkiadását, de ez nem a nagyszerű JPS Lotusoknak állít emléket, hanem a két világháborúval korábbi, 1913-as Bugatti 18-asnak. A Black Bess igazi csúcsgép volt a maga idejében, hasonlóan különleges technika, mint ma a Veyron Grand Sport.

A Type 18 még megszületése után ötven évvel is gyorsnak számított volna. A keskeny, fekete kétülésest 5 literes, négyhengeres, bő száz lóerős motor hajtotta, a végsebessége pedig 160 km/h volt – annak fényében elképesztő eredmény volt ez, hogy ennél még a korabeli repülőgépek is lassabban haladtak. A típus persze nagyon drága volt, így összesen hét Black Bess készült – a nevét egyébként egy igen gyors versenylótól kapta.

A Veyron Grand Sport Black Bess edition persze csak a színeiben emlékeztet a Type 18-asra: a fekete fényezést visszafogott, vékony arany csíkozás díszíti, a belső tér pedig bézs és barna. Talán ez az eddigi legvisszafogottabb Grand Sport különkiadás – nem csodálnánk, ha a kétmillió euró körüli ár ellenére mind a három példányt hamar eladnák.