Búcsúzik a japán rém

2014.04.25. 06:21

Az idén lenne 13 éves a Mitsuoka Orochi, amely elismerten a világ egyik legrandább autója, de a születésnapját már nem éri meg, az ősz elejével befejezik a gyártását.

A nyugati szaksajtó a kezdetektől egyetértett abban, hogy a Mitsuoka addigi pályafutásának legbotrányosabb járművét mutatta be 2001-ben. Az Orochi azonban mégsem állhatott olyan távol a japán vásárlók ízlésétől, hisz mostanáig a kínálatban tartották, sőt, még előállítanak öt példányt, mielőtt szeptemberben végleg félretennék a gyártáshoz szükséges szerszámokat. Így nem mernénk kijelenteni, hogy az Orochi sikertelen lett volna, bár az átszámítva közel 90 ezer eurós vételár és az egyszerű hajtás – a 3,3 literes, 233 lóerős Toyota V6-os és az ötsebességes automata váltó – alapján senki nem jósolt komoly karriert a típusnak.

Így a Mitsuoka a jövőben visszatérhet ahhoz, amihez igazán ért: az angol stílusú autóátalakításokhoz. Persze a Jaguar-orrú Nissan Micrák és Bentley elejű Honda Accordok látványa sem kellemesebb, mint az Orochié, de Japában erre is van igény.