Húszmilliós büntetés a Teslának

2014.05.04. 16:06

Befejeződött az a vizsgálat, amelyet egy tavalyi üzemi baleset miatt folytattak a Teslával szemben. Az amerikai autógyártó kaliforniai, fremonti gyárában novemberben sérült meg három munkás, akikre olvadt fém fröccsent.

A dolgozók ruhája lángra kapott, ezért a földre vetették magukat, és ott hemperegve sikerült eloltaniuk. Mindhárman másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedtek, de ketten közülük azóta már újra munkába álltak. A harmadik sérült még lábadozik, ő kezein, hasán, hátán, csípőjén és bokáján égett meg.

Az ügyben vizsgálódó hatóságok megállapították, hogy a balesetet a hiányos karbantartás miatti meghibásodás okozta. Emellett a dolgozók betanításában is felfedeztek hiányosságokat, és a munkavédelmi ruházatok használatát sem találták kielégítőnek. Összesen hét szabálysértést állapítottak meg, melyek közül hat súlyosnak számít. Így végül 89 ezer dolláros, azaz mintegy húszmillió forintos bírságot szabtak ki a Teslára.

A vállalatot minden bizonnyal nem terhelné meg túlzottan a büntetés kifizetése, mégis fellebbezést fontolgatnak. Azt mondják, számukra kiemelt fontosságú a dolgozók épsége, a Fremontban működő üzem pedig sokkal biztonságosabb, mint az autóipari átlag.