A Ferrari megoldaná a Fiat gondját

2014.05.08. 17:17

A Fiat-Chrysler vezérigazgatója, Sergio Marchionne azt mondja, az elemzők alaposan lebecsülik a Ferrari értékét. Persze 5-7 milliárd dollár sem kevés pénz, de a vezérigazgató szerint ennél sokkal többet is kaphatnának érte.

A Ferrari értékét megbecsülni nem könnyű feladat. A maranellói sportkocsigyártó egyszerű tárgyi vagyona és műszaki tapasztalatai alapján is felmérhető, de egy ilyen számítás nyilván nem tartalmazná a verenysportban és az utcai sportkocsi-építésben szerzett hatvannégy év hírnevet – márpedig ez a márka egyik legnagyobb értéke. Marchionne azt mondja, bár a Wall Street elemzői 4,8 és 7,5 milliárd dollár közé becsülték a Ferrari teljes értékét, tévednek. Maga a Fiat nagyjából 15 milliárd dollárra – közel 11 milliárd euróra – becsüli az értékét, és ha eladná, ennél az összegnél nem adná alább. A legfontosabb információ azonban az, hogy a Fiat nem szándékozik eladni, annak ellenére sem, hogy a Chrysler felvásárlására és a tervezett modellfejlesztésekre és átszervezésekre 10 milliárd dollár feletti hitelt vettek fel, ami nagyon komoly teher lesz a vállalatcsoport számára az évtized hátralevő részére.

Marchionne szavaiból az derült ki, hogy a Ferrari volna az utolsó, amit a Fiat eladna. „Önök egyszerűen rosszul számolnak. Én megtaníthatnám önöket a megfelelő értékbecslési módszerre, de felesleges. A Ferrari nem eladó, és nem is lesz az soha.” - nyilatkozta. Ami azt jelenti, hogy egyelőre nem olyan nagy a baj, hogy ez a lehetőség egyáltalán felmerüljön.