Kitiltják a régi autókat Kína útjairól

2014.05.28. 14:58

A szmog egyre égetőbb probléma Kína nagyvárosaiban, és úgy néz ki, a kiadható rendszámok mennyiségének korlátozása nem segített igazán. Pekingben már a légszennyezés 31%-át okozzák az autók, így valami komolyabbat kellett kitalálni.

A legújabb terv az, hogy a 2005 előtt gyártott, és egy egyelőre meg nem határozott szén-dioxid-mennyiségnél többet a levegőbe eresztő autókat tiltanák ki a forgalomból. Ezzel mintegy 6 millió autó tűnik el az utakról még az idén. A program második részében 2015 végéig további 5 millió autótól szabadulnának meg hasonló módszerekkel – nyilvánvalóan tovább szigorítva a feltételeket. Kiegészítő intézkedésként legalább a nagyvárosokban és azok környékén csak a legjobb minőségű gázolajat és benzint szabad majd forgalmazniuk a benzinkutaknak – ettől is a légszennyezettség jelentős javulását várják.

Az persze erősen kérdéses, hogy az intézkedéseknek mennyi haszna lesz, hisz Kínában tavaly már bő 20 millió új autót adtak el, és úgy néz ki, ez a szám évről évre növekszik. Igaz, a nagyvárosokban mindenütt igyekeznek korlátozni a kiadott rendszámok számát – Pekingben például 5,6 millió autót regisztráltathatnak a tulajdonosaik – de a személyautók gyorsan növekvő száma miatt így is nehezen képzelhető el, hogy rövid távon drasztikusan javulna a levegő minősége az ország nagyvárosaiban.