Mercedes, magánrepülő helyett

2014.06.06. 11:14

Bár a luxusautó szó hallatán a legtöbben hatalmas, kényelmes személykocsikra gondolunk, mostanság egyre többen választanak a limuzin helyett kényelmes kisbuszt, amely sokkal tágasabb, és kényelmesebb, különösen hosszú távon. Ezt az irányzatot igyekszik kiszolgálni a Mercedes és az elsősorban lakókocsijairól ismert amerikai Airstream közös terméke.

Az Autobahn elnevezésű modell a Mercedes Sprinter leghosszabb és legmagasabb változatán alapul, így egy átlag termetű felnőtt kényelmesen felállhat benne. Az utastérben mindössze hat ülést helyeztek el, nem számítva a sofőr és a jobb első utas helyét – holott ugyanekkora térben akár tizen is kényelmesen elférnek – ezek viszont ultrakényelmes, fűthető bőrfotelek, motorosan állítható lábtámasszal és támlával. Mindhez tartozik az oldalfalból kihajtható asztal és 120 voltos, illetve USB szabványú áramforrás, az utastér elején pedig 32 hüvelykes LCD televíziót helyeztek el, Blu-Ray lejátszóval és Apple TV eléréssel.

Az autót egyébként 188 lóerős 3 literes V6-os turbódízel motor hajtja, ami bőségesen elegendő erőt biztosít a folyamatos, tisztességes tempójú utazáshoz. Bár a jármű menetkomfortjáról nem mondtak sokat, úgy néz ki, viszonylag kis felniken és magas oldalfalú gumiabroncsokon közlekedik, ami valószínűleg magában is egész sokat kiszűr az úthibák hatásaiból. A Mercedes és az Airstream azt mondja, ez a jelenleg kapható legjobb VIP szállító jármű, de persze az ára is ennek megfelelő: 133 024 dollárt kérnek egy-egy példányért, ami átszámítva 29,6 millió forintnak felel meg – azaz a 6+2 személyes luxusbusz árban is ott van, ahol egy jól felszerelt luxusmodell.