Rettentő olasz-amerikai

2014.06.27. 06:16

A Fiat egy újabb modelljét illesztette be az amerikai Ram márka kínálatába: a Promaster után, amely a Fiat Ducato helyi változata, elkészítette a Promaster City típust, amely a Fiat Doblo amerikanizált változata.

Ez egyben új esély lehetett volna a típus számára, amely a legesetlenebb orrú Fiat volt eddig is. A tervezők ugyanis a Doblo teljes orr-részét alaposan átszabták: mások a fényszórók, a lökhárító, a motorháztető – az összes olyan alkatrész, ami meghatározza az autó fellépését. Ám az új alkatrfészekkel pont olyan kaotikus a látvány, mint a Doblo esetében: rémes. A típus szerencséje, hogy egyelőre nincs sok konkurense: a Nissan NV200 talán az egyetlen hasonló méretű modell az amerikai piacon.

Az orrkiképzés mellett a Ram változat másik jelentős eltérése az olasz modelltől az alkalmazott motor. Odaát kis dízelmotorok helyett nagy benzinessel kínálják: a Dodge Dartból is ismert 2,4 literes, 178 lóerős négyhengeressel, amelytől a Promaster City szabályosan megtáltosodik: 10 másodperc alatt eléri a 100 km/h-t, ami egy ilyen kis áruszállítótól szokatlanul jó érték.

A Fiat részéről elég merész lépés, hogy amerikai mércével ilyen kis áruszállítóval bővíti a Ram választékát, de nyilván úgy gondolják, érdemes megpróbálni. Végső soron előfordulhat, hogy ez az Európában született kategória népszerű lesz odaát is, és ha így esne, jelentős előnyt jelentene a korai piaci jelenlét. És ha mégsem, azzal sem vesztenek sokat – végül is a Promaster City kifejlesztésére nem költöttek többet, mint amennyit egy kisebb modellfrissítésre szokás.