2014.06.29. 06:54

Már jó ideje szivárogtak az információk a Daimler és a Renault-Nissan közötti tárgyalásokról, és arról, hogy a két cég együttműködésében Mexikóban indul majd meg a gyártás. Márciusban egyes források már azt is tudni vélték, hogy a felek megállapodtak, most pedig végre néhány részletet is nyilvánosságra hoztak.

A két vállalatcsoport ötven-ötven százalékos tulajdonnal bír majd az új üzemben, melyet Aguascalientes város térségében építenek fel, egy jelenleg is működő Nissan-gyár szomszédságában. A beruházás teljes költsége várhatóan egymilliárd euró, azaz mintegy 310 milliárd forint lesz.

A Renault-Nissan elnöke, Carlos Ghosn azt is megerősítette, hogy kompakt kategóriájú prémium autók készülnek majd Mexikóban. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy a Mercedes az A és B osztály, valamint a CLA gyártását tervezi a közép-amerikai országban, míg a másik fél Infiniti márkanév alatt készítene egy kupét és egy szabadidőautót ugyanarra a platformra. A két vállalatcsoport autói az ígéretek szerint persze nem egymás átcímkézett változatai lesznek. Formatervük és műszaki felszereltségük is eltér majd egymástól.

Ha minden a tervek szerint alakul, az üzem három éven belül elkészül, és 2017-ben az Infiniti modelljeivel meg is indulhat a gyártás. Ezt egy évvel később a Mercedesek összeszerelése is követheti. A teljes kapacitást 2021-re érhetik el: akkor akár évi 300 ezer autó előállítására is képes lesz a közös mexikói gyár.