Nagy bizonytalanság a Suzukinál

2014.07.02. 14:24

A Suzuki igazgatótanácsa nemrég újabb egy évvel meghosszabbította elnök, Oszamu Szuzuki szerződését, annak ellenére, hogy a vállalatvezető már 84 éves. Ám úgy néz ki, az utódlás kérdése még mindig nem megoldott, annak ellenére, hogy mindenki tudja, a stabil vállalatvezetés milyen fontos a cég, és a befektetők számára.

A gondot a Suzuki cég felépítése jelenti: Oszamu Szuzukinak négy, egyenrangú beosztottja van, mindannyian alelnökként irányítják a cég egyes területeit. Oszamu fia, az 55 éves Tosihiro Szuzuki a vállalat tengeren túli ügyeit irányítja, de a másik három alelnök, Yaszuhito Harajama, Minoru tamura és Oszamu Honda is hasonlóan esélyes lehet az utódlásra. A probléma gyökere, hogy Oszamu Szuzuki eredetileg nevelt fiára, Hirotaka Onóra hagyta volna a családi vállalkozás irányítását, de ő 2007-ben, 52 évesen rákban elhunyt, és úgy néz ki, azóta sem akadt olyan figura, akire a Suzukit harminc éve irányító elnök rábízná a vállalat irányítását. Elemzők szerint ez a létező legrosszabb helyzet, hisz a befektetők számára átláthatatlan a Suzuki vezetésének felépítése – nem lehet tudni, hogy Oszamu távozásával, amely aligha várat magára sokáig, hogyan változik meg a vállalat stratgiája.

A Suzuki, bár autógyártóként nemrég elvesztette az amerikai piacot, tavaly mintha magára talált volna: tavaly rekord-nyereséget hozott – 107,5 milliárd jent, átszámítva 775 millió eurót. Ám még így is jóval kevesebb forrás jut fejlesztésre, mint a konkurensek többségénél, és a Volkswagennel kötött, rosszul sikerült szövetség miatt a cég új partner után sem nézhet. Így az üzleti kilátások nem túl jók – addig biztosan nem, amíg nem találnak egy, legalább olyan hozzáértő és elhivatott, de fiatalabb vezetőt a cég élére, amilyen Oszamu volt az elmúlt három évtizedben.