A Volvo megoldása erős motor helyett

2014.07.08. 16:16

Bár a T8 elnevezés azt sugallja, hogy nyolc henger dolgozik az új Volvókban, erről szó sincs. A svéd mérnökök azonban úgy vélik, a Twin Engine elnevezésű hajtásrendszer felér egy V8-assal.

Azt egy ideje már tudjuk, hogy a Volvo a költségek csökkentése érdekében teljesen átállt saját fejlesztésű négyhengeres, kétliteres turbómotorjaira. Ez meglehetősen rugalmas megoldás, különösen úgy, hogy még kétlépcsős feltöltésű változat is készül, hisz így le tudják fedni a 150 és 320 lóerő közötti teljesítmény-tartományt, ám a csúcsmodellekbe nem csak ilyen négyhengerest építenek. A Twin Engine technika nem más, mint a sokféle változatban létező hibrid összkerék-hajtás egy újabb inkarnációja. A 320 lovas turbós és kompresszoros kétliteres az első kerekeket hajtja, míg a két hátsót egy 80 lovas villanymotor forgatja. Így egyszerre spórolhatják ki az új XC90-ből a drága mechanikus összkerék-hajtást, és egy komolyabb, több hengeres motort. A megoldás hátránya, hogy a 400 lóerő csak akkor jelentkezik, ha az akkumulátor korábban feltöltődhetett, azaz hosszas száguldozásra nem ad módot a rendszer, viszont azt mondják, 40 kilométert tisztán elektromos üzemben is megtehet az autó, és nagyon keveset fogyaszthat, ha óvatosan vezetik.

Az XC90-ből persze nem csak hibrid változat készül majd. A T6-ba villanymotor nélkül kerül a 320 lovas motor, a T5-be 254 lóerős és 350 Nm csúcsnyomatékú, egy Drive-E motor kerül, de ezeken felül lesz 190 lovas D4, és 225 lóerős D5 jelzésű turbódízel is – ez utóbbiak 5 illetve 6 liter gázolajjal is elmehetnek 100 kilométert.

Ez is egy újabb előzetes a Volvo generációváltásának első hírmondójáról, az XC90 második generációjáról, amelyet teljes pompájában először a Párizsi Autószalonon láthatunk majd, októberben. Ám úgy néz ki, a Volvo addig is igyekszik ébren tartani az érdeklődést a típus iránt, amellyel sok tekintetben új fejezetet nyit a Volvo történetében, hisz a Ford-korszak után az első, teljesen önállóan fejlesztett modell, amelynek a műszaki megoldásai később az összes nagyobb Volvo típuson megjelennek majd.