Végre praktikus kupé?

2014.08.08. 06:15

A kupé nem a legelőnyösebb választás, ha tágas autóbelsőre vágyunk. Mindegy, hogy az újonnan divatba jött négyajtósokról, vagy a hagyományos változatokról van szó, a hátul ülők, és a csomagtér megszenvvedi a tető lecsapását. A Clemson's International Center of Automotive research diákjai most erre a problémára találtak egy érdekes megoldást.

A diákok az X3-ast alakították át úgy, hogy az X4-eshez hasonló, kupé-szerű legyen a tetővonala. Tették mindezt azért, hogy, beépíthessenek egy különleges tetőmechanikát, amely elméletileg elmossa a kaszni-forma hátrányait. A rendszer egy nyitható tető, amelyet a csomagtér fölé építettek be, és nyitáskor előre csúszik az utastér fölé. Mivel így nem lehetne felnyitni a csomagtér-ajtót, ezért ennek a zsanérjait a két lámpatesthez szerelték, hogy szekrényajtó-szerűen nyíljon.

Az átalakításoknak köszönhetően tulajdonképpen végtelen magasságig lehet pakolni az autót. A kérdés csak az, hogy van-e értelme így szállítani bármit is. A reklámvideóban például növényeket visznek, ami még logikusnak is tűnik, ám komolyabb tempónál már rendesen megtépázná ezeket a menetszél. A másik gond, hogy esős időben is használhatatlan, ugyanis a raktér nincs elszeparálva, és a kocsi könnyedén beázhat. A koncepció mindenesetre érdekes, de nem valószínű, hogy hasonló megoldást sorozatgyártásban is viszont látunk.