Vakon hajtott ezer lóerőt

2014.08.15. 12:46

A manchasteri Mike Newman 321,4 km/órás sebességrekordot állított fel Nissan GT-R-jével. Lehet, hogy a tempó elsőre nem tűnik meghökkentőnek, de egész más a helyzet, ha a sofőr nem lát.

Az ötvenkét éves Mike egy 1000 lóerős, átépített GT-R-t használt, amelyet a britt Litchfield nevű cég készített, direkt erre a célra. A kísérletnél felhasználtak egy második autót is, ezt a rekorder nevelőapja hajtotta, és rádión keresztül segített tartani a helyes irányt. Ahhoz, hogy a rekord érvényes legyen, mind a két irányba teljesíteni kellett a távot, hogy aztán a két mérés átlagából számítsák ki a hivatalos értéket. Biztonsági okokból a sofőr először csak 240-es tempóra gyorsított az Elvington légibázis kifutóján, és csak a pálya felétől adott teljes gázt.

Mike nem újonc a sebesség világában, élete során már többször hajtott igazán gyorsan. Első rekordját egy kompresszoros Jaguar XJR-rel állította fel, ekkor 230 km/h-val ment. Két évvel később már egy BMW M5 kormánya mögött gurult a kifutóra, és meg sem állt 281 km/h-ig. Jelenlegi rekordja az első, amellyel átlépte a háromszázas határt, de 2013-ban egy Porsche 911-est már sikerült 297-tel hajtania.

Nem csak autóval szeret száguldani: 2001-ben motorral ért el 142 km/h-s tempót, 2013-ban pedig egy hajót vezetett közel 150 km/h-val. Legmerészebb vállalkozása mégis az volt, amikor 2011-ben egy légi akrobata csapattal repült.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.