Így javít lelkiismeretén a Ford

2014.08.16. 12:12

360 parkolóhelyet fed be napelemmel michigani székhelyén a Ford. Az autóipari óriásvállalat nem először kezd példamutató zöldprojektbe.

Ha létezne egy lista az autógyártók biológiai lábnyomáról, a Ford neve valahol a végén lenne, nem sokkal a sereghajtó Hummer és társai előtt. Elég végignézni az USA-ban rendkívül népszerű megalomán F-szérián és látni, hogy a márka nem elő sorban a zöldlelkű vásárlóerőre alapozza kínálatát.

A michigani székhely 360 befedés előtt álló parkolóhelye a vállalat alkalmazottai számára termelnek majd áramot. Egész pontosan a dolgozók elektromos autóit lehet majd tölteni itt, a panelek ugyanis harminc töltőállomást szolgálnak majd ki. A kivitelező számításai szerint, ha az így termelt energiát jól hasznosítják, évi 875 tonna széndioxidot lehet megtakarítani, azaz ennyi széndioxid nem kerül majd a légtérbe a projektnek köszönhetően. A parkolókat szeptemberben kezdik építeni, és várhatóan a jövő év elején már üzemelnek majd.

A Ford egyébiránt nem először mutat józanságot zöldkérdésben. A szintén a michigani Dearbornban álló üzemépületén például egy 4,2 hektáros zöldtető áll. A varjúhájfélékkel beütetett tető elnyeli az esővizet, amely így nem a csatornarendszert terheli, emellett rengeteget javít az óriási épület hőháztartásán. Erről a projektről szól a fenti videó, bővebben pedig itt olvashat róla.