Feltámad a harmincéves Land Cruiser

2014.08.26. 11:54

A Toyota Land Cruiser számos változatát használják igazán nehéz terepen a világ minden táján, és a strapabíró japán modellnek ettől eleve számos rajongója van. Az 1984-ben bemutatott Land Cruiser 70 Japánban még ma is elég népszerű hozzá, hogy a Toyota visszahozza az életbe egy rövid időre.

A 70-es eleve elég hosszú életű volt, 2004-ig, azaz húsz éven át kínálta a Toyota Japánban, de egyes piacokon, például Ausztráliában és Ázsia egyes részein ma is kapható. Így lehetséges, hogy gond nélkül visszatehették a kínálatba, sőt, kifejezetten korszerűnek tűnik a benne felvonultatott technika. Négy literes soros hathengeres benzinmotorja alumínium blokkos, 24 szelepes és változó szelepvezérlésű. Ehhez képest a 231 lóerő nem tűnik soknak, de ezt a motort inkább nyomatékra hangolták. A motorhoz ötfokozatú manuális váltó tartozik, a fogyasztása pedig 15,1 liter 100 kilométeren. Ám a felhasználók többségét mindez nyilván nem fogja zavarni, hisz ők vagy a stílus, vagy a jellegzetes jó terepjáró képesség miatt választják épp ezt a típust.

A Toyotánál persze nem bolondultak meg teljesen, elsősorban az aktuális Land Cruiser eladása a cél, így csupán egy évre hozták vissza a 70-es forgalmazását Japánban. Azt viszont nem tudni, hogy a többi piacon meddig maradhat még a harminc éves típus.