Fékprobléma a rendőrségi elfogón?

2014.08.28. 17:38

A Ford mai napig az egyik legnépszerűbb beszállítója az amerikai rendőri szerveknek. A legendás Crown Victoria gyártásának leállítása óta a Taurus és az Explorer is kedvelt választása a helyi hatóságoknak. Most azonban kiderült, hogy probléma lehet a terepjáró fékcsöveivel.

Az egyik amerikai kapitányság tizenegy esetet jelentett, vagyis negyvenhat járműből álló flottájuk majdnem minden negyedik autójánál jelentkezett a probléma. Az pontosan nem derül ki, hogy mi a gond a csövekkel, de a fékerő váratlan megszűnéséről számoltak be a rendőrök. A Ford most a National Highway Traffic Safety Administration – az Egyesült Államok közlekedés-biztonsági ügyekkel foglalkozó kormányügynöksége – segítségével dolgozik a probléma felderítésén, és előfordulhat, hogy visszahívást is elrendelnek. A fékrendszer meghibásodása nem feltétlen érinti a civil változatokat, ugyanis Amerikában nem csak a fényhíd, de a masszívabb futómű, megerősítet karosszéria, és a megnövelt teljesítményű fékrendszer is megkülönbözteti a rendőrautókat az utcai modellektől.

Nem ez az első eset, hogy hibát találnak a Ford rendőrautóinál. Néhány évvel ezelőtt a Crown Victoria üzemanyagtankjánál lépett fel gond. A tank felépítése és elhelyezkedése miatt a ráfutásos baleseteknél hajlamos volt megrepedni, esetenként felrobbanni. Harmoincöt rendőr halálát hozták összefüggésbe ezzel a konstrukciós hibával az 1998 és 2008 közti időszakban.