Szuper-dízelt kínál az új Ford Mondeo

2014.09.24. 13:04

Egyre több részlet derül ki a Ford Mondeo következő generációjáról, pontosabban az európai változatról, amelyet még nem kezdtek el forgalmazni, bár évekkel ezelőtt leleplezték már. Bár az autó legtöbb műszaki megoldását már ismertük korábbról, a típus európai premierje mégis tartogatott egy meglepetést: egy új dízelmotor-változatot.

Az nem volt megelepetés, hogy a Ford egységesíti a dízelmotor-kínálatot, és nyugdíjazza a régi 2,2 literes négyhengeres blokkot, helyette a frissebb kétliteres továbbfejlesztésére koncentrál. E motor 150 és 180 lóerős változatairól már hallottunk korábban, ám most kiderült, hogy lesz egy még erősebb változat, két turbófeltöltővel. Bár a műfaj csúcsát jelenleg a VW 240 lovas dízele jelenti, a Ford motorja is elég fickósnak tűnik a maga 210 lóerejével, és azon sem csodálkoznánk, ha a rendszerben lenne még tartalék. A Fordnál egyébként nem is a nagy teljesítményt hangsúlyozzák, hanem a kétlépcsős feltöltés rövid reakcióidejét.

Az ezres turbómotorhoz hasonlóan a biturbó-dízel kétliteres is csak 2015 elejétől kerül be az új Mondeóba, nem közvetlenül a gyártás beindításakor, hisz a Ford eleinte azokra a változatokra koncentrál, amelyek iránt várhatóan a legnagyobb kereslet mutatkozik majd.