Csalnak a Ford Mustang hangjával

2014.09.27. 06:39

A Sound Racer nem új dolog, egy Marutinak is képes V8-as hangot csinálni az utastérben, de az autógyártók csak az elmúlt egy-két évben kezdték kiaknázni a digitális hanggenerálás nyújtotta lehetőségeket. A turbós benzinesek terjedésével azonban egyre több az olyan motor, amelynek érdemes ilyen módon tuningolni a hangját.

Az amerikai Road & Track magazin tesztelője, Jason Cammisa jött rá, hogy az új Ford Mustang négyhengeres változatának szinte teljes egészében a hifi-rendszerből jön a hangja. A sejtést a hangrendszer biztosítékának eltávolításával igazolta: nem csak a zene hallatott el, de a motorhang nagy része is eltűnt. Bár az Active Noise Control létezését a Ford nemigen hangsúlyozta, nem is tagadták, hogy ehhez a módszerhez nyúltak. Állítólag zárt vásárlói teszteken választották ki a megfelelő hangzást, amelyet a potenciális Mustang-vásárlók többsége a leginkább kedvelt. A rendszer egyébként bőven túlmutat a Sound Racer jellegű készülékeken: a motorelektronikával együttműködve a fordulatszám és a nyomaték, valamint a valódi motorhang alapján húz rá még egy hangréteget a meglevőre, ahogy a Ford mérnöke fogalmazott.

Valószínű, hogy egyre gyakrabban találkozunk majd efféle csalással, különösen olyan modellek esetében, amilyen a Mustang is, ahol a motorhang nagyon lényeges része az autó által nyújtott élménynek, viszont a motor már nem ad olyan izgalmas hangokat, mint a korábbi típusok.