22 pontot hozott Sanghajból Michelisz

2014.10.12. 13:21

Remek két futamot hozott a túraautó-világbajnokság idei tízedik fordulója Sanghajban. A Citroen már bajnok, Lopez is hátradőlhet lassan, a Honda pedig immár nem nyeretlen idén sem.

José-Maria Lopez szezon második felében mutatott fölénye nem hiányzott Sanghajban sem. Az argentin citroenes szombaton megszerezte a pole-t, a vasárnapi első futamon pedig magabiztosan nyert. Bár kizökkenteni nem tudta, Lopez tempóját meglepetésre egyedül a kínai Ma Csing-Hua, a Citroen Racing negyedik, alkalmi versenyzője tartotta. Ma parádés teljesítményét a pontverseny második helyén álló Muller bánta legjobban, aki az első futamon így csak harmadik lett.

Az időmérő edzésen szerzett negyedik helye után Michelisz Norbert jó eredményre számíthatott az első futamon. Mint az időmérő legjobb nem citroenes versenyzője, Michelisz számára reális cél volt éket verni a Citroenek és a többiek közé, ami a francia csapat erőfölényét ismerve figyelemre méltó teljesítmény. Norbinak ez sikerült, bő két kör erejéig még Sébastien Loeböt is maga mögött tartotta a futam első harmadában – végül ötödik lett.

Ahogy az idei szezonban úgy általában, Sanghajban is az volt a kérdés a fordított rajtsorrendes második futamon, hogy a Citroeneknek sikerül-e átlépniük a mezőnyön. Bár a C-Elysée-k szezon elején mutatott óriási előnye mostanra valamelyest halványult, a hosszú egyenesekkel, széles kanyarokkal teleszórt sanghaji pályán minden esélyük megvolt a duplázásra. Hogy ez nem sikerült azt nagyban az egymás pofozásával eltöltött versenyköröknek köszönhetik. A citroenes belharcban Loeb például kiütötte Muller jobb hátsó kerekét, miután a címvédő kiállni kényszerült. A csapat becsületét újfent Lopez mentette meg, aki harmadik helyig ért fel.

Amíg a harmadik helytől hátra szoros csaták zajlottak, az első helyről induló Mehdi Bennani és Tiago Monteiro könnyedén gyűjtögették a másodperceket az első két helyen. A két hondás tetemes előnyt autózott ki magának, mire Lopez átrágta magát a mezőnyön. Bennani rajt-cél győzelemmel szerezte meg saját és hazája első túraautó-világbajnoki győzelmét, ami egyben a Honda idei első sikere is volt.

Mialatt a két Honda izgalommentesen menetelt a kettősgyőzelem felé, Michelisz Ma Csing-Huával meccselte végig a futamot. Norbi több alkalommal is hibára késztette a kínait, aki végül kénytelen volt beérni a hatodik hellyel.

Az idei szezonból még két forduló van hátra. A Citroen már bajnok, Lopez 93 pontos előnye pedig behozhatatlannak tűnik. Mai teljesítményével Michelisz Norbi feljött az ötödik helyre, nyolc ponttal előzi meg Gabriele Tarquinit. Két hét múlva jön a japán verseny, ahol a magyar hondás tavaly magabiztosan nyerte az első futamot.

Fotók: fiawtcc.com

Frissítés: Loeböt megbüntették, amiért a második futamon kiütötte Mullert, így Michelisz egy helyet előre lépve negyedik lett. Ezzel nem 22, hanem 24 pontot szerzett Sanghajban.