Atom 3S: 2,8 másoperc százig

2014.10.15. 14:08

A legerősebb utcai autókat is meg lehet szorongatni a legújabb Ariel Atom változattal, amelyet a brit sportkocsigyártó cég amerikai partnere fejlesztett ki. A TMI AutoTech 2,4 literes, turbófeltöltéses Honda motort épít az Atom 3 karosszériájába. Nemigen akad párja az utakon, legalábbis a számok szintjén.

Az Ariel Atom eleve inkább motorkerékpár, mint autó, legalábbis ami az időjárás-védettségét illeti, ez a változat viszont már menetdinamikában is megközelíti a sportmotorokat. A 3S típus születése egyébként az Ariel sajátos üzletpolitikájának köszönhető: távolabbi piacokra készletben szállítanak autókat, amelyeket aztán a helyi partner rak össze. Ez a szerep Észak-Amerikában a TMI AutoTech nevű vállalkozásé, ahol a gyáriakkal egyetértésben úgy döntöttek, készítenek egy minden eddiginél gyorsabb, és persze drágább változatot.

A 2,4 literes Honda motor, amelyet beépítenek, turbófeltöltést is kapott, így 365 lóerő és 420 Nm maximális nyomaték leadására képes. Így aztán falevélként játszik a könnyű karosszériával. 2,8 másodperc alatt gyorsul 96 km/h-ra, a negyed mérföldes távot 10,7 másodperc alatt futja, és ehhez megmaradt a kivételes kanyarsebesség, amelyet a széles nyomtáv és a könnyű, alacsony súlypontú karosszéria biztosít. Ennél csak az 500 lóerő V8-as, változat ment jobban, de az jóval drágább és ritkább is.

A motorcseréhez egyébként néhány vizuális és műszaki változtatás is jár: feltűnőbb oldaldobozok, fekete festés és erősebb fékrendszer. A 3S változat persze többe kerül, mint az alapmodell, de nem nagyságrendekkel. A sima Atom 3-ért 64 500 dollárt kérnek, az S változat viszony 89 750 dollárért vihető haza. Úgy tudjuk, Európába egyelőre nem hozzák, bár nem kizárt, hogy elegendő érdeklődő esetén megérné megpróbálkozni vele.