Elválik a Ferrari és a Fiat

2014.10.29. 17:51

A Ferrari 1969 óta volt a Fiat tulajdona, jelenleg a részvények 90%-át birtokolja az olasz autóiparoi óriás. Ám úgy néz ki, a Fiat és a Chrysler összeolvadása során ez a kapcsolat megszakad: hivatalosan is bejelentették, hogy a Ferrarit külön cégbe szervezik. A tulajdonosok persze ugyanazok lesznek, azaz a Fiat aktuális részvényesei birtokolják majd az önálló Ferrarit is.

Az átszervezés pontos okát egyelőre nem árulták el, de nyilván köze van ahhoz, hogy a Fiat Chrysler 2014-2018-as terveiben központi szerepe van a vállalat tőzsdére bocsátásának. És úgy tűnik, a Fiatot irányító Agnelli család külön szeretné kezelni a Ferrarit. A tervek szerint a sportkocsigyártó Fiat-kézben levő részvényeinek csak a tíz százaléka kerülne tőzsdei forgalomba, a maradék a jelenlegi tulajdonosoknál maradna.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a különválás mennyiben érinti a Formula 1-es csapat költségvetését, illetve a Fiat más márkáival – a Maseratival és az Alfa Romeóval – fennálló műszaki együttműködéseket. De annyi biztos, hogy jelenleg a Ferrari az egész vállalatcsoport legértékesebb része, és úgy tűnik, a tulajdonosok mindenképp szeretnék szorosabban az ellenőrzésük alatt tartani, mint más részlegeket.