2014.11.30. 08:53

Kilenc Le Mans-sikerrel a háta mögött, negyvennégy évesen visszavonul az aktív versenyzéstől a hosszútávú autóversenyzés nagy alakja, Tom Kristensen.

A dán Kristensen pályafutása nem csak sikerei miatt nevezhető egyedül állónak. Az autóversenyzők között ugyanis ritka, hogy valaki ilyen nagy arányban a hosszútávú futamoknak szentelje karrierjét. Ez a sportág jellemzően a formulaautós, illetve túraautós sorozatokból kiöregedett vagy kikopott pilóták terepe. Ilyen volt a többek közt a Kristensen mellett váltótársként győzelmeket szerző Emanuele Pirro, Rinaldo Capello, JJ Lehto és Allan McNish.

Miután a kilencvenes évek első felében több formula-3-as és nemzeti túraautós bajnokságot megjárt, Kristensen 1997-ben Joest Racing Porshéjával, Michele Alboreto és Stefa Johansson társaként indult élete első Le Mans-ján, melyet meg is nyert. 2000-től már az Audi versenyzője volt, és neve összeforrt a márka megbízhatósági versenyeken elért sikereivel. Tizenöt közös Le Mans-i futamukból nyolcat megnyert, kétszer volt második és háromszor harmadik. A Mr. Le Mans-ként is ismert Kristensen egyelőre nem nyilatkozott későbbi terveiről. Nem kizárt, hogy sok más visszavonult autóversenyzőhöz hasonlóan tanácsadói, vagy csapatvezetői szerepben látjuk viszont a pálya mellett.