Svájci csodajármű BMW-ből

2014.12.09. 17:48

Frank Rinderknecht, a Rinspeed alapítója minden Genfi Autószalonra készít egy-egy tanulmányautót, általában valamilyen jövőbe mutató ötlet köré. Ezúttal nem olyan látványosságról van szó, mint korábban a szárnyashajó-sportkocsi kombináció, de a BMW i3-asra épülő Budii így is eléggé sci-fibe illő.

Egyelőre viszonylag kevés részletet hoztak nyilvánosságra, de ez nem is csoda: a Budii hivatalosan csak jövő tavasszal mutatkozik be – a kézzel fogható változaton valószínűleg még épp csak dolgoznak – de az egy szem vázlatról azért sok apróság kiderül. Ilyen például, hogy az i3 övvonalát szépen kiegyenesítették, és komoly sárcédő-szélesítéseket kapott a gép. A BMW jelvényt persze eltüntették róla, amit az átalakítások mélységét nézve nem is csoda.

A tanulmány legfontosabb attrakciója persze nem az átdolgozott külső, hanem az önvezetés képessége, illetve az új kezelőszervek: a kormánykerék és a pedálok csak elektronikusan csatlakoznak a kormányműhöz, a hajtáshoz és a fékekhez. E megoldás egyik legfontosabb előnye, hogy a sofőr bármelyik oldalon ülhet, de akár középen is.

A Rinspeed persze itt is igyekezett minél több együttműködő céget megnyerni, amelyek a közreműködésért valószínűleg fizetnek is. Így kerül Harman szórakoztató rendszer és Carl F. Bucherer óra a műszerfalra, és ezért vonták be a Mansory tuningcéget az i3 átdolgozásába.