Light Cocoon: álomautó vászon borítással

2014.12.13. 06:38 Módosítva: 2014.12.13. 06:38

A második világháborúig a repülőgép- és autóépítésben is gyakori volt a faváz és a vászonborítás, ám azóta teljesen kihaltak az efféle megoldások. Az EDAG, egy autóipari mérnöki tanácsadással foglalkozó cég azonban most feltámasztja ezt a megoldást, méghozzá igazán érdekes formában.

A Light Cocoon, azaz könnyű báb ugyanis a fák ágszerkezetéhez hasonló, háromdimenziós nyomtatással előállított teherviselő struktúrára épül, így tervezői szerint semmivel nem tartalmaz több anyagot, mint amennyire valóban szükség van. Az érdekes szerkezetű vázra ultrakönnyű, vízálló vászon-féleség kerül, amely negyedannyit nyom, mint a másolópapír, így állítólag minimális mértékben növeli a jármű tömegét. A két anyag együttese a tervezők szerint az eddigi leghatékonyabb autóépítési megoldás lehetne, hiszen hulladék nélkül állítható elő, amellett, hogy könnyebb és erősebb a jelenlegi autókarosszériáknál.

Attól persze még nagyon messze vagyunk, hogy mindenki magának nyomtasson sportkocsit otthon, de az EDAG futirisztikus kupéja felvázol egy lehetséges jövőt, ahol az autókat akár egyedi igények szerint is legyárthatják. A szokatlan felépítésű jármű vázlatát ugyan már most nyilvánosságra hozták, ám jövő tavasszal, a Genfi Autószalonon már életnagyságú modellt állít ki a vállalat, elsősorban persze azzal a céllal, hogy felkeltse a lehetséges megbízók – autógyárak és beszállítók – figyelmét.