Legendás Audi százmillióért

2014.12.20. 16:50 Módosítva: 2014.12.20. 16:50

Az autógyártás történetében számos olyan klasszikus született, amelyek egyszerűen nem hiányozhatnak egyetlen, magára valamit is adó autóbolond életéből. Ezeket persze napestig lehetne sorolni, de a legtöbb ilyen listán előkelő helyet foglal el az Audi Sport Quattrója. A vágyakozáson túl azonban csak kevesek engedhetik meg maguknak, hogy vegyenek egyet, vagy akár csak kipróbálhassák.

Az RM Auction most egy 1984-es évjáratú példányt kínál eladásra, amelybe korábbi japán tulajdonosa alig több mint nyolcezer kilométert tekert. Tőle vette meg egy amerikai gyűjtő: az USA-ban azért is számít igazi különlegességnek, mert ott soha nem forgalmazták. Összességében is csupán alig több mint kétszáz darabot készített belőle az Audi, hogy homologizálni tudják B-csoportos versenyautójukat.

A kalapács alá kerülő példány ránézésre kifogástalan állapotúnak tűnik. Az utcai változat a maga 2140 köbcentis, 306 lovas turbómotorjával, összkerékhajtásával és ötgangos kézi váltójával nagyon durva vezetési élményt nyújthat, igaz, aligha tartozik a legkönnyebben kezelhető gépek közé. Ebben a fehér színben pedig világszerte csupán 48-at adtak el.

Az aukciót január közepén tartják, várhatóan nagy érdeklődés mellett. A szervezők 350-475 ezer dollár körüli összeget, vagyis mintegy 90-120 millió forintot remélnek a legendás autóritkaságért cserébe.

Nézzék csak, így vezetett Audi S1 replikát Karotta: