2015.01.29. 13:02

A Volkswagen már most leleplezi egyik tavaszi meglepetését: a GTD Variantot a Golf család egyik csúcsmodelljének szánják, amely amolyan mindenre alkalmas típusnak tűnik a gyári adatok alapján.

A Golf építőkészletből ezúttal egy olyan autót sikerült összerakni, amely egyszerre tágas és takarékos, de egyszersmind igazán gyors is. Az autó orrába a szabvány VW dízelmotor 184 lóerős és 380 Nm csúcsnyomatékú változata kerül, amellyel akár 7,9 másodperc alatt elérhető a százas tempó, a végsebesség pedig 230 km/h. Emellett egész meglepő, hogy a gyári fogyasztási adat 4,4 liter 100 kilométerre, vegyes ciklusban – persze ez utóbbi eredmény nyilván akkor jön ki, ha a motor erejét nemigen használja ki a sofőr. Ezzel együtt is figyelemre méltó, hogy sikerült összehozni a sportos dinamikát és a kivételesen alacsony fogyasztást egy olyan autóban, amely alaphelyzetben is 605 literes csomagtartót kínál.

A GTD Variantot egyébként úgy alakították ki, hogy messziről megkülönböztethető legyen a többi kombi Golftól. Új, a tervezők szándéka szerint a sportos fellépést erősítő lökhárítókat kapott, méhsejt-szerkezetű hűtőrácsot, sötétített hátsó lámpákat és nagy krómozott kipufogóvéget. A 17 hüvelykes felnik – amelyek némi felárért 18-asokra cseréltethetők – persze a nagy sebességű stabilitást is növelik, nem csak az autó fellépését, ahogy a másfél centis ültetés elsődleges célja is az autó úttartásának javítása.

A Golfnak ez a változata persze nem lesz olcsó: egyelőre a németországi alapárát ismerjük, ami 31 975 euró, átszámítva közel tízmillió forint lesz. A GTD Variant már rendelhető is, szállítani viszont csak a hivatalos világpremier után fogják, amelyre a Genfi Autószalonon kerülhet sor március elején.