Véget vetne a benzinkúton tankolásnak a Volvo?

2015.02.05. 12:36

A Volvónál azt mondják, az új mobil technológiák lehetővé teszik, hogy az autó maga hívja a mobil töltőállomást, így az autótulajdonosoknak nem is kellene megállniuk a benzinkúton.

Az okostelefonok korában a benzinkúti tankolás elkerülése sem lehetetlen – a kérdés inkább az, hogy ki hajlandó egy ilyen szolgáltatás infrastruktúráját kiépíteni. Az ötlet maga egyszerű: az autóban levő érzékelő jelzi, hogy majdnem üres a tank, és üzenetet küld a mobil üzemanyag-szállítónak, hogy töltse újra az autót. Az pedig – a megfelelő számláról leemelve az üzemanyag árát – anélkül teheti meg ezt, hogy az autó tulajdonosa akár csak jelen lenne, mivel az üzemanyag-szállító egy egyszer használatos kóddal kinyithatja a tanksapka-fedőt.

Az ötlet nem rossz – nyilván sokan vannak, akik egy ilyen szolgáltatásért hajlandóak lennének némi felárat is kifizetni – de egy működő rendszer kiépítése drága lenne, így ezt egy gyártó aligha vállalná. Talán ha a svédek megoldását más gyártók is átvennék, és minden drágább prémium-modellel működne a piacon, akkor az olajtársaságok is meglátnák az üzleti lehetőséget az üzemanyag-házhozszállításban.