2015.02.16. 10:30

Tavaly még olyan pletykák terjedtek, hogy a Toyota megszabadul középkategóriás modelljétől, mivel az eladások nem indokolnák az utód kifejlesztését. Ám úgy néz ki, egy alapos frissítést mégis megkockáztatnak, hogy néhány évig még piacon tarthassák a típust.

A gyártó egyelőre csak képeket mutatott a felújított modellről, de már ezekről is sok minden kiderül. Többek közt hogy az autó orrát az új márkaarculathoz igazítják: a V alakú hűtőrács, a patkóforma alsó légbeömlő és az új formájú LED-es fényszórók sokkal gonoszabb ábrázatot festenek az autónak, amelyhez láthatóan új motorháztetőt is terveztek. Az első ajtóoszloptól hátrafelé azonban nem látszik sok változás, azaz csupán egy alaposabb frissítésről beszélhetünk. Valószínű, hogy a motorválasztékot is frissítik – ha másért nem, hogy megfelejen az Euro 6 határértékeknek – de erről egyelőre hallgat a japán gyártó, valószínűleg a Genfi Autószalonon esedékes élő bemutatóhoz közelebb hozzák nyilvánosságra ezeket a részleteket.

Az Avensis tavaly mintegy 30 ezer példányban fogyott a középkategóriás típusok durván félmilliós európai piacán, ami nem igazán jó eredmény, de ennek a típusnak nem volt szerencséje, hisz 2008-ban, a pénzügyi válság kirobbanásakor mutatták be, amely az európai autópiac tartós mélyrepüléséhez vezetett. Talán ezért próbálnak most új életet lehelni a típusba: Európában manapság ismét a növekedés jelei mutatkoznak, így a frissített modell javíthat valamicskét a statisztikáin.