2015.03.03. 11:25

A Bentley eddig szigorúan tartotta magát a szerepéhez: luxusautókat készített, amelyek presztízsben a Rolls-Royce modellekkel egyenértékűek. Igaz, a Continental GT-ben felfedezhetünk némi sportos jelleget, mégis inkább kétajtós túrakocsinak számít. Az EXP 10 Speed 6 nevű vadiúj tanulmány viszont szigorúan kétüléses kupé, amely egyértelműen az orrmotoros Ferrarik és az Aston Martinok ellenfele lehet.

Ha a VW csoport egészét nézzük, egy ilyen modell bemutatása legalábbis meglepő: ott a Porsche és a Lamborghini, amelyek a sportkocsik nagy választékát kínálják, nem is beszélve az Audi R8-asról, viszont egyik sem orrmotoros. A Bentleynek viszont nem igazán hiányzik egy újabb piac, így is meglehetősen sikeres a saját kategóriájában. A műszaki alapok persze adottak: a Porsche Panamera padlólemezének rövidebb változatára építkezhetnének a britek, , de hogy hányan vennének Bentley orrú Aston Martint Aston Martin orrú Aston Martin helyett, az már kérdéses.

A műszaki tartalomról eddig nem esett sok szó – az is csak az autó arányaiból sejthető, hogy orrmotoros és hátsókerék-hajtású – és a Bentley igazgatója, Wolfgang Dürheimer sem mondott mást, csak a szokásos marketing-bullshitet: az EXP 10 Speed 6 a márka jövőjét vetíti előre, és magában hordozza a lehetőségét, hogy a luxus-sportkocsipiac meghatározó típusa legyen. Magunk sem mondtuk volna szebben, de információt nem tartalmaztak a főnök mondatai sem.