Korrupció miatt bukhat a kínai autógyártás feje

2015.03.16. 07:52

Kína első állami autógyárának, a Volkswagen, az Audi, a General Motors, a Mazda és a Toyota kínai vegyesvállalatait kezelő FAW Csoportnak az elnökét is elérte a korrupcióellenes harc.

A szűkszavú hír szerint a Kínai Kommunista Párt (KKP) legfőbb fegyelmi ellenőrző szerve korrupciós vádak, hivatalosan a pártfegyelem megsértése és a törvények megszegése miatt indított nyomozást a 61 éves Hszü Csian-ji ellen. Hszünek képviselői helye volt az országos törvényhozásban, amely vasárnap fejezte be éves ülésszakát. Sajtójelentések szerint a pártközpont fegyelemi ellenőrző bizottságának vizsgálócsoportja tavaly nyáron ellenőrzést tartott a Csilin tartományi nagyvállalatnál és már akkor jelezték, hogy elsősorban a cég értékesítési és logisztikai részlegén egy sor gyanús ügyletre derült fény.

Tavaly augusztusban a vezetés három tagja ellen indult nyomozás, a FAW-Volkswagen vegyesvállalat volt vezérigazgató-helyettese, az Audi értékesítési igazgatójának helyettese és a FAW vezérigazgató-helyettese ellen. A Cajhszin című pénzügyi-gazdasági magazin azt is megszellőztette, hogy sikkasztás ügyében is vizsgálatot indítottak, mivel gyanú merült fel, hogy a vállalat 2002-ben 23,4 millió jüan (1,1 milliárd forint) értékben földet és 131 villát vásárolt.

Hszü még az 1970-es években kezdett mérnökként dolgozni Kína emblematikus autógyárában, és mielőtt a tartományi kormányzatba került, elérte a vezérigazgató-helyettesi posztot is. Később vezető pártfunkciókat töltött be, és úgy tért vissza az autógyár élére. Hogy a vizsgálat eredményének milyen következménye lesz várhatóan hamar eldöl, és nem valószínű, hogy Hszü megússza hosszú börtönbüntetés nélkül.