Tiniket szabályoz a Chevrolet

2015.03.21. 12:48

A tiniket nevelő szülőkre is gondoltak a Chevrolet-nél a hamarosan érkező új Malibu tervezésekor. A szedánba ugyanis olyan extrákat telepítenek, amellyel erőteljesen bekorlátozhatják a fiatalok lehetőségeit, így apu és anyu nemcsak a jobb egyből tudja felügyelni gyermekét.

A Chevy MyLink rendszerbe telepített Teen Driver elnevezésű program segítségével ugyanis beállíthatunk többek közt egy maximális sebességet, amely fölé nem engedi gyorsítani az autót az elektronika - de legalábbis igen idegesítő hang- és vizuális jelzésekkel figyelmezteti a renitenst. Emellett a hifi hangerejét is korlátozhatjuk, nehogy a bömbölő zene elvonja csemeténk figyelmét a forgalomról.

Ha pedig ez sem lenne elég, teljesen elnémítja a rádiót, ha nem kapcsoljuk be a biztonsági övet. Az olyan vezetési segédleteket pedig, mint a menetstabilizátor, kipörgésgátló és a ráfutásos balesetek elkerülésére szolgáló automatikus fékezés, nem engedi manuálisan kilőni. Az utólagos ellenőrzést rengeteg rögzített adat segíti: sebesség, megtett távolság, követési távolság be nem tartása.

MaryAnn Beebe, a General Motors biztonsági eszközökért felelős mérnöke szerint ezekkel a szolgáltatásokkal könnyebb lehet rávezetni a fiatalokat a biztonságos közlekedés fontosságára, a helyes beidegződések kialakulására. A szülők pedig akkor is kézben tarthatják az irányítást, ha nem tudnak beülni gyermekük mellé.

Az új Chevy Malibut az áprilisi New York-i autószalonon mutatja be az amerikai gyártó, a kereskedésekbe pedig év végén kerülhet a modell.