Drága sportkocsit fejleszt a BMW és a Toyota

2015.03.24. 07:08

Eddig csak annyi volt biztos, hogy a BMW és a Toyota közös sportkocsin munkálkodik, de ezen kívül eddig csak spekulációk láttak napvilágot. Most a Toyota Europe termékfejlesztésért felelős alelnöke említett meg néhány részletet, mintegy mellékesen.

Természetesen Karl Schlicht sem lehetett nagyon bőbeszédű, de annyit azért elárult, hogy a GT 86-nél nagyobb és drágább modellt fejlesztenek a BMW-vel közösen, ennél többet azonban nyilván ő maga sem árulhatott el így évekkel a világpremier előtt. Ám ez legalább egy biztos pont, hisz korábban volt, aki arra tippelt, hogy a GT 86 utódjából készítene a BMW saját, relatíve olcsó sportkocsit. Így azonban azok a találgatások állhatnak közelebb a valósághoz, amelyek az új Toyota Supráról szólnak.

Korábbi pletykák szerint a karosszériát a BMW i3-as és i8-as gyártásánál használt ipari karbonszálas vázépítési módszerekkel állítanák elő, a hibrid hajtásláncot viszont a Toyota szállítaná. Az autó arányaiban várhatóan a Toyota FT-1 tanulmányra emlékeztet majd, bár nyilvánvaló, hogy a két gyártó eltérő formatervvel kínálja majd saját változatát. Úgy hallani, a tervezők a sokhengeres benzinmotorról is lemondtak, helyette a BMW-től származó négyhengeres benzines kerül az autó orrába.

A Toyota változat 2017-re várható, és egyes feltételezések szerint drágább lesz, minta Chevrolet Corvette, ami most az Egyesült Államokban 55 ezer dollárért – mintegy 15,3 millió forintért kapható. Ugyanakkor az nem valószínű, hogy a BMW i8-as árát megközelítő összegért kínálnák a közös fejlesztésű kupékat.