Tűzoltóautó Opel telekjáróból?

2015.05.05. 06:14

A Mokka nem terepjáró, de mégis magasabb építésű mint egy átlagos személyautó – az Opel szerint ezért alkalmas műszaki segítségnyújtó járműnek a tűzoltóság kötelékébe. Azt nem tudni, hogy a tűzoltók is így gondolják-e.

A kifejezetten mentő- és tűzoltóautókat bemutató RETTmobile kiállításra készült az Opel Mokka tűzoltó változata. Ugyanis sok esetben itt dőlnek el, hogy az egyes parancsnokságok honnan rendelnek a következő időszakban, ami nyilván stabil, évekre szóló bevételt jelent az autógyártóknak – nem véletlen, hogy itt mindenki mutat valamit. Az Opel Mokka fényhidas, tűzoltónak dekorált változata elsőre meglepő látvány lehet, de az Opel a nem szorosan a tűzoltáshoz kapcsolódó feladatokra szánná. A megkülönböztető jelzésen túl felszerelték a szükséges kommunikációs berendezésekkel, és azt mondják, az összkerék-hajtás és a viszonylag nagy hasmagasság révén olyan baleseti helyszínekre is bejuttathatja a műszaki mentéshez szükséges szerszámokat – például a hidraulikus feszítő és vágóberendezést, amellyel összetört autók utasait lehet kiszabadítani – ahová a teherautó- vagy furgon-alapú járművek adott esetben már nem jutnának el.

Természetesen nem ez az egyetlen Opel, amelyet hasonló használatra kínálnak – az Insignia kombi változatából, valamint a Movano és a vivaro furgonokból is készülhet mentő- vagy tűzoltóváltozat – és később nyilván más gyártók hasonló újdonságairól is hallani lehet majd a kiállítás kapcsán.